Film over herintroductieproject ooievaars in Frankrijk

Op de zender Arte wordt morgen een interessante film uitgezonden over het Franse herintroductieproject. Net als in ons land was in Frankrijk zo’n 35 jaar geleden de ooievaar als soort vrijwel verdwenen. In de Elzas heeft met succes een herintroductie van de vogels plaatsgevonden. In de film zijn ook beelden te zien uit Zwitserland waar de methode voor het eerst werd toegepast.
De herhaling van de uitzending is te zien op Arte:
Die Rückkehr bedrohter Tierarten
vrijdag, 26. Oktober 2012, 14:10
woensdag, 7. November 2012, 19:30
woensdag, 14. November 2012, 18:25
Je kunt de film in de Duitse of in de Franse versie bekijken.

http://videos.arte.tv/de/videos/die-rueckkehr-bedrohter-tierarten–6978106.html

De terugkeer van bedreigde soorten (Google vertaling)
Picks een van de natuur iets onder haar armen, laat ze een ongelooflijke regeneratieve krachten. De hoge zit in hun nest Ooievaars in de Elzas waren een geliefd onderwerp voor velen een Franse zwart-wit ansichtkaart van de naoorlogse periode. De ooievaar staat bekend als de officieuze symbool van de Elzas, het symboliseert ook vruchtbaarheid: Net als in Duitsland, de ooievaar brengt de baby’s in de Elzas, Frankrijk, bovendien kunnen ze worden gevonden aan de andere kant van de kool!
Het leek een lange blik als lidmaatschap van die taferelen uit het verleden. In 1974, Frankrijk slechts tien paren van witte ooievaars hadden, werd de soort met uitsterven bedreigd. En dan de ooievaars kwamen uit de jaren 90 geleidelijk terug tot de Elzas, zodat in 2009, 1.500 paren van de ooievaars werden geregistreerd.
De film vertelt het verhaal van de opstanding van de ooit bedreigde vogels zo veel kracht en kan ook wel bekend ornitholoog en voorzitter van de Elzasser Vogels Vereniging LPO Yves Muller te spreken.