Het voeren van ooievaars is dodelijk

Bij veel mensen is niet bekend dat de ooievaar een heel ander type vogel is dan een eend. Als ooievaars door mensen gevoerd worden kunnen ze dood gaan.

Help mee de jonge ooievaars te beschermen. Download de poster en hang die op bij het ooievaarsnest bij jou in de buurt.

Achtergrond informatie
Ooievaars zijn roofdieren net als valken en sperwers. Het zijn vleeseters die prooidieren nodig hebben om te kunnen overleven. Als de jongen nog klein zijn brengen de oudervogels ze vooral wormen, grote insecten en larven. Naarmate de jongen groeien vangen ze grotere prooien zoals muizen en ratten, mollen en een enkele kikker of een vis. Er zijn gedurende het broedseizoen volop prooidieren in de natuur aanwezig. De beide oudervogels zorgen gezamenlijk voor de jongen. Er blijft altijd een ooievaar op het nest. Terwijl de ander voedsel gaat zoeken in de wijde omgeving van Amsterdam. Zo’n foerageertocht kan wel anderhalf tot twee uur duren. Daarna keert de ooievaar naar het nest terug. De thuiskomer wordt daarbij door de partner met geklepper begroet. De ingeslikte en in de krop bewaarde half verteerde prooien worden uitgebraakt. De jongen pikken het voedsel zelf op van de bodem van het nest.

Af en toe komt het voor dat mensen brood of ander voedsel aan de ooievaars voeren. De vogels kunnen brood en ander plantaardig voedsel echter niet verteren. Hun ingewanden zijn er niet op gebouwd. Denk er maar aan dat een koe niet voor niets meerdere magen heeft. Als ooievaars brood eten ontstaat er een verstopping waardoor vooral de jongen dood kunnen gaan. Ook het voeren van vlees, kaas of zelfs eendagskuikens is uit den boze. Behalve dat daar veel stoffen in zitten die schadelijk zijn voor ooievaars worden de dieren er lui van.

Niet voeren poster