Klein drama op nest Westerpark 2


Met dank aan Peter Wesche voor de info, foto © 2019 Paul Koene

Het paartje van vorig jaar was al aan het broeden. Het mannetje trok een beetje met zijn poot, maar leek daar geen overdreven last van te hebben.

Maar midden april ging het mis. Het mannetje belandde in het water van de Haarlemmertrekvaart, werd door omstanders gered en naar het vogelopvangcentrum de toevlucht gebracht. Het vrouwtje bleef trouw op haar post. Maar echt broeden deed ze niet meer. Veel te vaak en lang stond ze op. Op de voorgrond van de foto bij de pijl zie je ook een van haar eieren liggen. Op het oog gaaf, maar toch naar de rand van het nest gewerkt.

Regelmatig moet ze het nest verlaten om voedsel te halen. Ze wordt wel bijgevoerd, dus hoeft niet op lange foerageertochten te gaan. Ze blijft zoveel mogelijk op haar nest. Vaak verlaten ooievaars binnen enkele dagen het nest als het broeden is misgegaan, zij dus niet. Tot twee keer toe probeerden nieuwe mannetjes bij haar in te trekken. Eerst, vanaf 18 mei, nummer 4E117, een mannetje van meer dan drie jaar oud. Toen 5E264, een mannetje dat eigenlijk nog te jong is om een nest te beginnen. Op 3 juni werd ooievaar 4E117 weer bij het nest gezien.

Het oorspronkelijke mannetje werd op 19 april op de toevlucht geringd, nummer 4E118, en enige tijd later, na voldoende te zijn aangesterkt losgelaten. Voor zover we weten heeft hij zich niet meer in het Westerpark laten zien. Op 28 mei werd hij nog gezien in Geuzenveld, in een groep van zeven andere ooievaars die daar werden bijgevoerd.

foto © 2019 Paul Koene