Jonge ooievaars worden geringd

Zaterdag 23 juni 2012 worden alle jonge ooievaars in Amsterdam geringd. Ooievaarsproject Amsterdam en Stichting Ooievaars Research en Know-how (STORK) willen graag weten waar de jonge Amsterdammers de komende jaren uithangen en hoe het hen vergaat in hun verdere leven. Welke vogels keren na de winter terug uit Afrika, en wie doet het met wie?

Het belooft een heel spektakel te worden, want de nesten bevinden zich op grote hoogte. De jongen worden door een ervaren ooievaarsdeskundige met een hoogwerker uit het nest gehaald. Veilig op de grond worden ze gemeten en gewogen en krijgen ze een ring om hun poot. De jonge vogels laten het rustig toe en hebben er geen last van.

Dit is een unieke kans voor het publiek om de jonge ooievaars van heel dicht bij te bekijken. Vooral in Frankendael, want daar staat het nest midden in de speeltuin. Iedereen is van harte uitgenodigd! Omstanders mogen een naam verzinnen voor de jonkies.

Het ringen zal zaterdag 23 juni op 4 locaties plaatsvinden:

08:00 - 10:30 Vondelpark (paal op ‘Schapenweide’)
10:30 - 12:00 Amstelpark (paal op weilandje bij De Borcht)
13:00 - 15:30 Park Frankendael (schoorsteen in speeltuintje)
15:30 - 17:00 Zaaiersweg (kerktoren achter De Nieuwe Ooster)

Tijden zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de voortgang. Hou deze website in de gaten voor de laatste informatie, of volg @ooievaars020 op twitter.
Klik hier voor de exacte locaties van de nesten.

Het gaat de laatste jaren heel goed met de Amsterdamse ooievaars. In 2007 werd er voor het eerst succesvol gebroed in het Vondelpark. Dit jaar hebben ooievaars zelfstandig twee nieuwe nesten gebouwd en worden er door maar liefst vier stelletjes jonkies grootgebracht. Gek genoeg weten we heel weinig over onze ooievaars. De meesten trekken in de winter richting Afrika maar we weten niet of het dezelfde vogels zijn die steeds terugkeren naar hun nest. En of ze elke keer dezelfde partner kiezen. Met het unieke nummer op de ring kunnen vogelspotters uit heel Europa terugmelden waar ze de Amsterdamse ooievaars tegenkomen en weten we precies wie het met wie doet.

Volg het wel en wee van de Amsterdamse ooievaars op deze site of twitter (@ooievaars020).

Twee jongen Zaaiersweg bevestigd

Update (18-06-2012):
Een van de jongen is uit het nest gevallen:
http://ooievaars020.nl/jong-valt-uit-nest-achter-nieuwe-ooster/

Petro, onze man van het nest op de kerk aan de Zaaiersweg, meldt ons dat er toch twee jongen zijn. De afgelopen week leek het erop dat het niet goed was afgelopen met het broedsel. Vaak waren er geen oudervogels te zien. Ondanks het “lege”nest zijn er dus toch ooievaars. Door de diepe nestkom op de kerktoren zijn de ooievaars van beneden af vaak niet zichtbaar. Aldus Petro. In de nacht is er sinds het uitkomen van de eieren (of al daar voor) maar één ouder aanwezig. Zelfs vanochtend (voor het eerst sinds dagen) waren er twee wissels en voedingen te zien. Had wel al gezien dat er de ene keer één op zat die een vuile borst had. En de andere keer, één die eruit zag of hij helemaal in de modder had gelegen.
Zonder kijker zijn de jongen nu ook af en toe te zien. Volgens de deurwachter en een volgeling van de kerkgemeente zijn het er inderdaad twee.

Foto’s ooievaars in Oost

Mevrouw Konings heeft ons twee foto’s gestuurd van de ooievaars die ze tegenkwam vlakbij haar huis op de oude AJAX locatie.
Mevrouw Nieuwenhuijzen heeft vanuit haar slaapkamer een foto genomen van het nest op de Zaaiersweg.

Nieuw nest op kerktoren achter De Nieuwe Ooster

Ruud Vlek werd getipt door de begraafplaatsmedewerkers:

Op de Zaaiersweg nr. 17, achter de Nieuwe Ooster, is een paartje Ooievaars bezig met nestbouw. Op de toren van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen hebben ze al een flink takkennest klaar.
De top van de toren heeft een kom met opstaande hoeken, die heel geschikt is als nest voor Ooievaars.

Heden trof ik twee kennelijk gepaarde vogels staand op het nest. Tenminste een is ongeringd, de poten van de ander kon ik niet goed zien.

Dit is dus een tweede aanstaand broedpaar in de Watergraafsmeer. De Ooievaars van Frankendael waren ook beide op hun nest.

 

Zou dit het paartje zijn dat onlangs uit Frankendael verjaagd is, dan wel daar het nest geprobeerd heeft te kraken? (zie eerder bericht)

De kerktoren op google streetview:

View Larger Map