Vijf in Geuzenveld

Vijf jongen? Nee, vijf ooievaarspalen! Gisterenavond besloot de gemeenteraad dat er aan het randje van Geuzenveld, in de Osdorperpolder vijf ooievaarspalen worden geplaatst.

Willem Bos, de bekende ooievaarsman, die elke dag tussen de tien en achttien ooievaars op bezoek krijgt, had daartoe een dringend verzoek ingediend. Jaren geleden zag Willem een manke ooievaar voor zijn deur zitten. Hij besloot het dier te helpen door het wat bij te voeren. Dat liep in de loop van de jaren uit de hand. De manke ooievaar nam zijn vrouwtje mee naar Willem. Vervolgens, zodra ze goed konden vliegen, de jongen. Dat werden meerdere jaargangen jongen. Die trokken ook weer ooievaars uit andere streken aan. Met nu dus als gevolg dagelijks, het hele jaar door, tussen de tien en achttien ooievaars die twee keer per dag wat voer willen.

Willem zag dat lang niet al die ooievaars een eigen nest hebben. Dus trok hij, geholpen door de kranten en lokale tv zenders waarmee hij regelmatig contact heeft, aan de bel bij de gemeente. Met succes. Gefeliciteerd Willem!

Wel maken we de volgende kanttekening. Ooievaars020 volgt het standpunt van STORK, de landelijke ooievaarsstichting. Voer alleen bij als dat echt noodzakelijk is. In strenge winters bijvoorbeeld of bij aanhoudende droogte. Nu is dat niet nodig. Bedenk ook dat verantwoord bijvoeren, zoals Willem dat doet, een dure, arbeidsintensieve hobby is.