Wat is er gebeurd met de jonge kuikens in het Vondelpark?

Naar verwachting zijn bij verschillende nesten inmiddels de eieren uitgekomen. Zolang de kuikens nog klein zijn worden ze door de oudervogels warm gehouden. Als je goed op het gedrag van de ooievaars let tijdens de wissel dan kun je echter toch vaststellen of er jongen zijn in een ooievaarsnest. Er blijft altijd en ooievaar bij de jongen. Bij koud weer zie dat deze er stevig op zit. Soms komt er enkel een witte kop met snavel boven de rand van het nest uit. De andere ooievaar is dan op voedseltocht. Deze trekt door de habitat (het leefgebied waarbinnen voedsel wordt gezocht) om prooidieren te vangen die in de krop worden opgeslagen. Als er voldoende voedsel is opgegeten, dat kan soms wel anderhalf uur duren, vliegt de ooievaar op de thermiek langs omwegen terug naar het nest. Daar vindt dan een hartstochtelijk begroetingsritueel plaats waarbij met de snavels klepperende geluiden worden gemaakt. Als het stel weer tot bedaren is gekomen moet je goed op de thuiskomer letten. Deze gaat nu met de kop omlaag staan en in de hals zie je golvende bewegingen waarmee het voedsel voor de jongen wordt opgebraakt. Zolang de eieren nog niet zijn uitgekomen blijft het opbraken van het voedsel achterwege. Door goed op het gedrag van de vogels te letten kun dus vaststellen of er al kuikens in een nest zijn of dat er nog gebroed wordt.

Bij mooi weer gaat de oudervogel van de nestdienst vaak rechtop in het nest staan. Als de kuikens al een beetje gegroeid zijn kun je dan zien hoe ze de kopjes naar boven steken. Soms met opengesperde snavel om te bedelen.

Vandaag kon ik zo in het Vondelpark voor het eerst fysiek  waarnemen dat er twee jongen zijn. De vaste parkbezoekers die daar vaak op de banken zitten vertelden me echter dat ze eerder vijf kuikens hadden geteld. Inmiddels zouden er drie zijn doodgegaan. Dat moet dan de laatste paar dagen geweest zijn toen het mooi weer was. Zoiets is letterlijk ‘doodzonde’ natuurlijk. Gezien de korte tijd en het aantal dode jongen is het goed mogelijk dat deze brood hebben binnen gekregen bij het voeren. Er zijn nog steeds parkbezoekers die de ooievaars voeren alsof het eendjes zijn en dat is fataal voor de jongen. Dat men de affiches met ”Niet Voeren” uit het park heeft verwijderd draagt natuurlijk niet bij aan het welzijn van onze ooievaars.

Graag horen we van Vondelparkbezoekers hoeveel jonge ooievaars zij hebben kunnen waarnemen. een wanneer dat was. Ook bij de andere nesten zijn de komende dagen bij mooi weer waarschijnlijk jong ooievaartjes te zien. Dus zie je iets boven de rand van het nest uitpiepen. probeer het aantal jongen dan te tellen en laat het ons weten.

Mat